AAEAAQAAAAAAAAgnAAAAJGM5OWUxZmIzLTc1NWQtNDZmNy1iYzJmLTQ5Y2Q4YTcxMjE3Yg

Så skete det igen!!!! Teamånden vandt!!

Ja så skete det igen! Teamånden vandt, Teamworket vandt, Danmark vandt! Jeg tænker selvfølgelig på Det Danske Håndboldlandshold, som yderst overraskende vandt Olympisk guld. Endelig lykkedes det og det gjorde det ene og alene på den baggrund, at holdet stod sammen, brugte hinandens kompetencer, fik det bedste ud af hinanden og måske allermest vigtigt. DE HOLDT FOKUS! De var mentalt klar på opgaven. De var mentalt klar på, at de havde et ansvar overfor sig selv, hinanden og deres træner. De skulle løse den arbejdsopgave, som hed at vinde Olympisk guld til Danmark og det kunne de kun gøre, hvis de holdt fokus på hinanden og de ting som gjorde hinanden gode, så hver mand kunne yde det bedste og give den alt hvad den kunne trække. Det lykkedes til UG og vi har egentligt set mange eksempler på, at Teamånden sejre over sommeren. Her tænker jeg på EM i fodbold, hvor Island og Wales gjorde det eminent og Portugal vandt EM, efter Ronaldo var blevet skadet og skiftet ud. Her var det ligesom om resten af holdet sagde, “Nu står vi sgu sammen og vinder det her skidt”

Mange af os kan nok blive enige om, at Teamånden er vigtig og den sejre i de fleste tilfælde i holdsportens verden. Hvorfor er det så vi har mere fokus på individet i skolen, vores uddannelser og på mange af vores arbejdspladser idag. Her er det blevet individet der fremelskes og ikke teamånden. Ja i de sidste 20-25 år har skolen og vores uddannelser lagt stor vægt på gruppe- og teamarbejde, men samtidig er alting blevet så individorienteret, hvor vi hele tiden skal se på den enkelte elev og den enkelte elevs mål. D.v.s. at selvom eleven er i en gruppe, vil der være en risiko for, at eleven vil have mere fokus på at yde for egen vinding end for fællesskabets bedste. Nu er der selvfølgelig ikke noget galt i at have sine egne mål, men fokus bliver nemt på mig, mig og mig i disse gruppesituationer.

Dette er også sket rundt omkring på vores arbejdspladser. I kraft af vores uendelige konkurrenceiver, som vi projicerer over på, at alt skal være målbart, samt at vi bare skal levere resultater, glemmer vi at lytte til hinanden, skabe forståelse for hinanden og arbejde for fællesskabets bedste og virksomhedens fælles værdier. Selvfølgelig er konkurrence godt, det er det, som driver os fremad, men når man konkurrerer, så skal fokus holdes på en ting, og det er ikke resultaterne, men vejen hen til resultaterne. Ligesom Det Danske Håndboldlandshold gjorde.

Hvordan bliver det så med fire generationer på vores arbejdsplads?
Så kan vi spørge os selv om, hvordan det bliver nu når vi har fire generationer af medarbejdere på vores arbejdspladser for første gang nogensinde. Vil teamånden og teamworket bliver fremelsket. Vil der være fokus på at stå sammen, forstå hinanden, bruge hinandens kompetencer? Nej det tror jeg desværre ikke. Hvordan skulle det ske når mange lederes og medarbejderes fokus slet ikke er der, men derimod på resultaterne. Mange medarbejderes og lederes MENTALE FOKUS er slet ikke på det ansvar det kræver, at skabe forståelse for hinandens kompetencer, holdninger og gøre hinanden gode, generationerne imellem. Det var det for Det Danske Håndboldlandshold og de vandt OL GULD!

Hvad vil I gerne vinde? Tør I ændre det mentale fokus og ændre kurs?